Bezárás× Telefon 0723-664485


   Írta: Robert William McCaul

 


   Egy nyugodt környezet segíthet a tanulónak könnyebben megérteni az egyszerűen közölt információt.
Robert William McCaul, (Marek Kiczkowiak-kal együtt) az AngolTanítás blog díjazottja, Stephen Krashen befolyásos nyelvész gondolatait vizsgálja, valamint azok hatását a nyelvoktatásra.


   Ha valaha kételyeid támadtak azzal kapcsolatosan, hogy jó nyelvtanár vagy-e, akkor vedd figyelembe, hogy egy nyelvet már jól megtanultál – az anyanyelvedet. De ez felvet egy érdekes kérdést: meg tudnak a felnőttek tanulni egy idegen nyelvet úgy, ahogy gyerekekként az anyanyelvüket? És ha igen, mik az órákkal kapcsolatos hatások?

 

Stephen Krashen és a nyelvek elsajátítása


   Feltehetően senki sem foglalkozott a kérdéssel behatóbban Stephen Krashen nyelvésznél, aki az idegen nyelv elsajátításnak leghatékonyabb módszerét vezette be.


   Input hipotézisében, amelyet első alkalommal egy 1977-es cikkben terjesztett elő, és későbbi években egészített ki, különbséget tesz a tanulás: az osztályterembéli, tudatos, hagyományos nyelvtan alapú folyamat és az elsajátítás közt, amely lényegében az a módszer, ahogyan gyerekként elsajátítottuk az anyanyelvünket. Azt állítja, hogy a baj az, hogy úgy próbáljuk tanítani a nyelveket, ahogyan a tudományt, a történelmet és matematikát. Ehelyett ő arra a következtetésre jutott, hogy a tanulóknak úgy kellene elsajátítaniuk egy idegen nyelvet, ahogyan a gyerekek tanulják az anyanyelvüket.


   Krashen a tárgyról készült híres dokumentumfilmben összegzi gondolatát, amelynek címe: Egy gyerek útmutatója a nyelvek megtanulásához, és amelyet a BBC Horizon készített 1983-ban. A dokumentumfilmben azt mondja, hogy az elsajátítás az a módszer, amiben ”aktivitás van”. Más szóval minden egyes esetben -amikor  egy kisgyermek megtanulja az anyanyelvét, egy felnőtt angoltanuló, aki maximális osztályzatot ér el az IELTS teszten – a sikerük oka az, hogy inkább „elsajátították” mintsem „tanulták” a nyelvet.


   Tehát hogyan vetik be a gyerekek és a gyakorlott felnőtt tanulók a nyelvtudás látszólag mágikus trükkjét, és mit tanulhatnak ebből a tanárok? Krashen a következő ötleteket ajánlja:

Folytatjuk...

Forrás: https://www.britishcouncil.org/voices-magazine/can-we-learn-second-language-we-learned-our-firs