Bezárás× Telefon 0723-664485


Egy nyelv szavai olyanok, mint egy ház téglái. Minél több és biztosabb a tégla, annál stabilabb a ház. Hogyan lehet hatékonyan szavakat tanulni?
Nem a klasszikus módon. Vagyis úgy, hogy a füzeted bal oldalára kiírod az idegen szót, jobb oldalra meg odaírod a jelentését. Ez azért rossz módszer, mert így a szavakat elszigetelve tanulod meg, ahogyan a való életben soha nem fordulnak elő.
Továbbá azért sem jó ez a metódus, mert egy szónak nagyon sokféle jelentése lehet a szövegkörnyezettől függően.
Végül meg azért, mert így az idegen szóhoz a magyar szó fog társulni, nem a jelentés. A lényeg az lenne, hogy ha elhangzik a német „das Wasser” szó, akkor a fejünkben a víz képe jelenjen meg.


A jó módszer
Mindig teljes kifejezéseket tanulj meg! Sőt, ha nagyon összetett a kifejezés, akár egy kis mondatot is alkothatsz belőle, és azt tanuld meg. Másik jó tanács: ezeknek a mondatoknak a megalkotásához hívd elő saját élményeidet, minél közelebb áll hozzád a mondat, annál gyorsabban és jobban bevésődik a kifejezés.
Az új, ismeretlen szónak az ellentétét is érdemes kiírni, megtanulni, mert így az agyadnak van mihez kötnie a jelentést. A megtanult szavakat fontos aktívan használni, mert minél többet használsz egy szót, annál természetesebbé, könnyebbé válik a használata.


És egy extra tipp
Tanulj idegen nyelvet majdnem úgy, ahogy az anyanyelvedet tanultad meg: olvass, hallgass zenét, nézz tévét, híreket, filmeket a megtanulni kívánt idegen nyelven, mert ezen alkalmakkor a nyelv észrevétlenül beszűrődik az agyadba. Ilyenkor rengeteg kifejezést lehet megtanulni, mert a szövegkörnyezet segít, az alapján ki lehet következtetni a jelentést.


(Forrás: mindenmegtanlhato.hu)