Bezárás× Telefon 0723-664485


Hogyan tanuljunk hatékonyan angolul – egy nagyon hasznos cikk a LHE folyóiratból:


   A nyelvtanulás könnyű. Azt is mondhatjuk, hogy van rá egy képlet. Valahogy így néz ki: Információ szerzés(vagyis bevitel) + Gyakorlás = Tanulás.

Először nézzük a “Bevitelt=Információ szerzés”


   Ez alapvetően at jelenti, hogy olvassuk, hallgatjuk és tanulóként “fogyasztjuk” a nyelvet. Az angol nyelvet megtalálhatod könyvekben, újságcikkekben, DVDn, a zenében és ezer más helyen. A bevitel, vagyis az input a nyelvtanulás legfontosabb része. Csak gondolj a következőre: ha soha semmit nem hallottál vagy olvastál a célnyelven (a mi esetünkben angolul), soha nem tanulod meg a nyelvet. Ez elég egyértelmű. De nagyon sokan ezt elfelejtik és túlságosan arra koncentrálnak, ami nem olyan fontos. Példaként gondolj arra, hogy a kisbabák, gyerekek minden tudatos erőfeszítés nélkül úgy tanulják meg az anyanyelvüket, hogy nagyon sok “Információ szerzés”-nek vannak kitéve – ilyen egyszerű ez. 

 
Tehát, hol találsz “információt”? Ez nagyon egyszerű. Olvass angolul és hallgasd a nyelvet … sokat.


   A hallgatás a leghatékonyabb mód, mert tudatos erőfeszítés nélkül szívod magadba, sajátítod el a nyelvet (szavakat, kifejezéseket, példákat a nyelv szerkezetére, stb). Ezenkivül a hallgatásból megtanulod, hogyan  beszélj, hogyan beszélj, hogyan ejtsd ki a szavakat.


   Az olvasás is fontos, mert így is sokat tanulsz, és látod is, hogy a nyelv részei hogyan illeszkednek össze. Tehát ha hatékonyan akarsz tanulni, sokat kell olvasnod és hallgatnod a célnyelven(angolul). Elmondhatjuk, hogy minél többet olvasol és hallgatod a nyelvet, annál gyorsabban tanulsz. 
Természetesen figyelmesen meg kell válogatnod, hogy mit olvasol és hallgatsz. A te szintednek megfelelő hallgatnivalót kell találnod. Ugyanakkor anyanyelvi-szintű anyagot is kell hallgatnod, mert ez fog segíteni, hogy fejleszd a “füledet” a nyelvre – ami az a képesség, hogy megérted az anyanyelvi-szintű beszédet és párbeszédeket.
Ami az olvasást illeti, ugyanez a helyzet, olvashatsz a szintednek megfelelő cikkeket vagy könyveket, de meg kell próbálnod anyanyelvi-szintű szövegeket is olvasni.


   Plusz motivációért, válassz olyan témákat amelyek igazán érdekelnek. Például, ha érdekelnek a hírek, olvass online újságot, ha a jazz a kedvenced, keress jazz folyóiratot, vagy ha a vitorlázás érdekel keress anyagot ebben a témában. Annyira érdekelni fog a téma, hogy észre sem fogod venni, hogy angolul olvasol!
Ha már megvan a sok “bevitel”(információ szerzés ), akkor szükséged van sok gyakorlásra. Gyakorolhatsz úgy, hogy a kollegáiddal, osztálytársaiddal beszélsz, a tanároddal vagy éppen saját magaddal. 

   Tehát, ha hatékonyan akarsz tanulni bizonyosodj meg, hogy elegendő nyelvi(angol) input-ot kapsz, majd gyakorold a nyelvet, úgy hogy használod. Tényleg ennyire egyszerű.