Bezárás× Telefon 0723-664485


Az angol nyelv történelme a Brit szigetek történelme. A Krisztus utáni első ezer évben Britaniát sokszor elfoglalták különböző népek, és ezek mindenike különböző szavakat, nyelvtani szabályokat vagy kiejtést adott hozzá a nyelvhez. A Krisztus utáni második ezer év alatt az angolok beutazták a világot, létrehoztak egy birodalmat és nagyon sok szót vettek át a nyelvükbe. 

Ki jött először? ... és ki jött utoljára?  Körülbelül 2,500 évvel ezelőtt jöttek a kelták Franciaországból, aztán Krisztus idejében, a rómaiak, majd a 6. - 8. században az angolok, a szászok és Németországból a jüt törzsek. Később a 9. és 10. században Dániából a vikingek, és a 11. században az utolsó sikeres invázió a normandoké volt Franciaországból, 1066-ban. Így manapság az angol nyelv olyan mint egy izletes tokány sok hozzávalóból, a sok szomszédos nyelvből. 

Hová mentek ezek a megszállók?  Az egyes hódító csoportok az ország különböző részeit foglalták el, és így alakultak ki a Britania különböző részeinek dialektusai, ugyanez a magyarázata annak is, hogy miért van annyi sok különböző kiejtés egy mindössze 600 km hosszú kis szigeten. 

A kelták leszármazottai ma Walesben és Skóciában élnek, az angolok és a szászok közép Angliában, a vikingek Anglia északi részében, a franciák főleg a dél-keleti részén illetve a fővárosban, Londonban, ahol a pénz és a törvény “lakott”. A francia arisztokraták a következő 200 évben átvették az angol nyelvet így történt, hogy a dél-keleti rész nyelve még mindig a “standard” angol.

És hová mentek az angolok később?
Az 1500-as évektől kezdődő időszakban az angolok sokat utaztak és 1600 és 1900 között létrehoztak egy birodalmat, amely kiterjedt minden kontinensre. Következésképpen mára nagyon sok Észak-Amerika-i, indiai, afrikai, ázsiai és ausztrál eredetű szó került be az angol nyelvbe. 

Ezért van az angol nyelvben annyi különböző szó egyetlen dologra. Erről majd egy következő alkalommal beszélhetünk bővebben. 

És most? ... Jelenleg többen beszélik az angolt második nyelvként, mint anyanyelvként. A becslések szerint – amelyek nagyon különbözőek – körülbelül 400 millió embernek az anyanyelve az angol és hozzávetőleg egy milliárd ember beszéli vagy tanulja az angolt második nyelvként, és az utóbbiak gyorsabban alkotnak új szavakat mint az anyanyelvi beszélők, tehát a változás folytatódik..... és az anyanyelvi beszélők jól teszik ha igyekeznek lépést tartani ezzel a változással.....