Bezárás× Telefon 0723-664485


   Sokan sok helyen példaként emlegetik, emlegetjük a finn iskolarendszert. És méltán.
A következőkben - két részben - egy érdekes cikket teszünk közzé, amely egy újabb rövid betekintést enged a finn iskolarendszerbe. Ezúttal arról van szó, hogy miként gondolkodnak a finnek a nyelvtanulásról. 


   Mi változik? – (Idegen) nyelvtanulás a finn alaptantervben az alapfokú oktatásban


   Az egyik alapelv a finn alaptantervben az alapfokú oktatásban (FAT) az a gondolat, hogy minden tanár nyelvtanár. 
Ez nem csupán a többféle nyelvre és anyanyelvre vonatkozik, amelyek egy multikulturális iskolában egymás mellett léteznek, hanem arra a tényre is, hogy minden tantárgynak megvan a maga nyelve, szakkifejezései és még jelei is (mint a matek vagy a kódolás).

   Elismerjük azt, hogy „nyelvünk határai a világunk határai” (Wittgenstein), és így a nyelvünk határai a tanulásunk határai is. Tehát, egy kritikus módja a tanulás javításának az, hogy növeljük a nyelv-tudatosságot, és a nyelvet a gondolkodás és tanulás eszközekének és előfeltételének kezdjük tartani.

   A nyelvek egyértelműen kapcsolódnak minden más képesség elsajátitásához. A külömböző kultúrák közti komunikáció és együtműködés javitása, gazdagitása elképzelhetetlen a nyelvi képzés nélkül.

   A nyelvek egyértelműen kötődnek a legtöbb transzverzális (21. század-i) jártasság elsajátításához. Az ember nem gondolhat az interkulturális kompetencia vagy kommunikációs és interakciós jártasság növelésére a nyelvi jártasságok fejlesztése és alkalmazása nélkül. Ugyanez vonatkozik a multiműveltség fejlesztésére (olvasás, írás, megértés és multimédia készítése) és az ICT-ben való jártasságra.

   Az erősségek építése a FAT (finn alaptanterv) egyik kulcsfontosságú elve. 
Így a nyelvek tanulását ugyancsak az egyéni erősségekre kellene építeni, és egy előre jutási folyamat kellene legyen, tele örömmel és kreativitással. 
   A FAT szerint, a nyelvtanároknak kötelező különböző diák-centrikus tanulási módszereket alkalmazniuk, amelyek olyan készségeket építenek, amelyekkel csatlakozni lehet (globális) hálózatokhoz, és egy fenntartható jövő érdekében együtt lehet működni emberekkel a világ minden tájáról.

Rövidesen folytatjuk...

Forrás: http://schoolsgoingglobal.blogspot.ro/2016/10/whats-changing-foreign-language.html