Bezárás× Telefon 0723-664485


   Mi itt az English4Life-nál nagyon szeretjük a TED előadásokat. 
Nemrégiben egy rendkivül érdekes témára bukkantunk, amit szeretnénk megosztani veletek.

   Miért van, hogy a több nyelvet beszélő embereknek egészségesebb, jobban működő agyuk van?


ww2.kqed.org/mindshift/2016/08/29/why-multilingual-people-have-healthier-more-engaged-brains/


Az 1960-as évek előtt a tudósok úgy gondolták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik egynél több nyelvet beszéltek, tanulási fogyatékosságuk van, mivel túl sok időt kellett eltölteniük, hogy a nyelvek között különbséget tegyenek. A sokkal modernebb agyi felvételek technológiájával a tudósok most már láthatják, hogy a több nyelven való beszélés tulajdonképpen erősíti az agyat. Az egy nyelvnél többet beszélő embereknek nagyobb sűrűségű szürkeállományuk van, ami az agy neuronjainak és szinapszisainak a többségét tartalmazza.


   A tudósok ugyancsak kezdenek különbséget tenni a két nyelvet tanulva és beszélve felnevelkedő kis gyerekek és azok között, akik egy második nyelvet felnőttként sajátítanak el. A gyerekek az agy mindkét hemiszféráját, féltekéjét használják, hogy egy nyelvet megtanuljanak, ami azt jelenti, hogy gyakran mélyebben felfogják a nyelv érzelmi implikációit. Ezzel ellentétben a felnőttek, akik megtanultak egy második nyelvet, afelé hajlanak, hogy a nekik bemutatott problémákat racionálisabban, közönyösebb módon közelítsék meg. A tudósok feltételezik, hogy ez azért van, mert a felnőttek gyakran az agy bal féltekéjén keresztül sajátítják el a nyelvet.


   Tudj meg többet a többnyelvűség körüli érdekes agy-kutatásról megnézve ezt a TED-Ed videót és a vele járó lecketervet. Sok osztályterem van tele olyan tanulókkal, akik egy nyelvnél többet beszélnek, és tudniuk kéne, hogy ez a képesség egy óriási erősség.