Bezárás× Telefon 0723-664485


Nagyszülő jön hazavinni a gyereket nyelvóráról. Bekukkant az ablakon és indul is a terembe “Ja, későn jöttem, már csak játszanak”.

Igaza van de csak félig. Nem “már csak játszanak” hanem “csak” játszanak, egész órán.

Miért? Mert így a legjobb tanulni.

Ha már próbálta a gyereked ezt a módszert, biztosan egyetértesz velünk.

Nem ritka az amikor az 5-6 éves gyerek így fogadja a szülőt, aki érte jön a foglalkozás végén: ‘Óh, na, anyu/apu, csak még egy kicsit maradjak” - csak 10 percet vagy esetleg “csak még félórát” kér.

És ez az éremnek csak egyik oldala, vagyis az, hogy a gyerekek jól érzik magukat miközben játszunk.

A másik oldal az, hogy játék közben tanulunk is. Ugyanis a gyerekek gondolkodása konkrét cselekvéshez kötött, vagyis sokkal könnyebben tanulnak, és jegyzik meg az új szavakat, kifejezéseket, mondatokat ha közben ‘csinálják’, amit mondanak/hallanak.

A fizikai tevékenységek, különösen a játékok, nem csak szórakoztatóak, de segítenek fejleszteni a gyerekek szókincsét és memóriájukat.

Ezt bizonyítja egyik nyári tapasztalatunk a tavalyi nyári táborunk egyik – akkor 5 éves - résztvevőjével.

Idén ismét eljött velünk táborozni, aminek természetesen nagyon örültünk, és ezúton is köszönjük neki is, és a szülőknek a bizalmat.

Ám ami még minket is meglepett az az volt, hogy a tavaly tanultaknak nagyjából 85%-ára emlékezett, tudta és helyesen használta a mondatokat, énekelte a dalocskákakat.

Igen, a mi nyelvóráink nagyon különböznek attól, ahogyan a szülők tanulták az idegen nyelveket, nálunk a kulcsszó a játék. És úgy tapasztaljuk, hogy játék közben, a többi – vagyis a tanulás – “jön magától”.

A gyerekek élvezik a konstruktív játékokat, mert ezek motiválnak és lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek, hogy nyugodt, szórakoztató és célszerű módon gyakorolják az idegen nyelvet. Segítenek a figyelem, a koncentráló képesség és a memória fejlesztésében. A gyerekek ugyanakkor fontos szociális képességet is elsajátítanak, például megosztani a dolgainkat, kivárni a sorukat, együtt dolgozni és játszani.’ - írja

Gail Ellis, a British Council Párizs Gyerekoktatási és Minőségi Tanácsadója, a Tell it Again!”, szerzője és a “Teaching children how to learn” társszerzője. Játszani persze sokféleképpen lehet, sőt kell, ami nem csak a gyerekek korától függ.

Erről többet egy következő bejegyzésben.