Bezárás× Telefon 0723-664485


   Egy tantárgy vagy bármi ismeret elsajátításával gyakran az a gond, még felnőtt korban is, hogy nem látjuk a gyakorlati hasznát. Erre egy jó „gyógyszer” ha megmutatjuk a gyerekünknek, hogy lehet, sőt kell is használni egy nyelvet bizonyos mindennapi helyzetekben. 

Erről is szól cikksorozatunk befejező része.

9. Hívj meg angolul beszélő barátokat magadhoz

   Mindannyian, korunktól függetlenül, használni fogunk egy nyelvet, amikor látjuk a gyakorlati hasznát. Kétnyelvű családban nevelkedvén, tudtam, hogy meg kell próbálnom használni az olaszt a nénéimmel és bácsikáimmal, akik egyáltalán nem értettek angolul. De az olasz édesanyámmal és nagymamámmal továbbra is angolul beszéltem. Velük nem kellett olaszul beszélnem, hogy megértessem magam.
   Ugyanezt látom a barátom két kis gyerekének az esetében is, akik mindig angolul beszélnek velem, pedig az anyanyelvük a spanyol. (Elejétől fogva úgy tettünk, mintha én nem értenék spanyolul.) Mégis a skót barátnőmmel spanyolul beszélnek, mivel tudják, hogy ő megérti.
  Hát miért ne hívd meg az angolul beszélő barátaidat vacsorára? A gyerekeidnek igazán hasznára fog válni.

10. Maradj nyugodt!
   Ne aggódj, ha a gyereked hibázik, vagy nem kezd el azonnal angolul beszélni. A nyelvtanulás folyamata során az agynak egy azonosítási és mintakeresési folyamaton kell keresztülmennie. A nyelv használata általában egy hosszú hallgatási és gondolkodási időszak után kezdődik.
   Vannak bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sok különböző nyelvvel ismerkednek egyszerre, egy kicsit több időre van szükségük, hogy az összes információt a helyére tegyék. Tehát lehet, hogy az iskolában egy gyerek, aki egy harmadik, vagy esetleg egy negyedik nyelven tanul új dolgokat, látszólag egy kevéssel lemarad attól a gyerektől, aki ugyanazt az új információt csak az anyanyelvén hallja.
   Ami azt illeti egyik jó barátom nemrégiben elmondta nekem, hogy ötéves, kétnyelvű lányának a tanítója aggódik, hogy a kislány nem olvas hangosan az osztályban. Amikor megkérdeztük a kislányt, miért nem olvas, azt mondta, hogy nem szereti, mert tudja, hogy a kiejtés és a hangok az angolban és a spanyolban különbözőek, és ő nem akar hibázni. Nagyon okos gyereknek tűnik nekem!
   Ne aggódj, a több nyelvet ismerő gyerek hamarosan felzárkózik bármiféle segítség nélkül, és egyre több a bizonyíték arra, hogy a későbbiekben ez a képessége segíteni fog a memóriája karbantartásában.

Várjuk észrevételeidet, kommentjeidet a cikkeinkkel kapcsolatban.

További érdekes cikkekkel jelentkezünk nemsokára. 

Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál, kérünk írd meg.